Artikel Steenwijker Courant deel 2

Na terugkomst stond er wederom een artikel in de Steenwijker Courant.

Steenwijker vlag wappert fier op de top van Kilimanjaro

Tuk/Steenwijkerwold – Reinold Gras (80) uit Tuk, zijn dochter Saskia Gras (38) en Roelof Falkena (30) uit Steenwijkerwold hebben de bijna 6000 meter hoge Kilimanjaro in Tanzania beklommen. De bergwandeltocht duurde zeven dagen.

Vader Gras moest na 3900 meter helaas opgeven: `Ik was helemaal op.’ Reinold Gras is het die zijn dochter met het bergwandelvirus heeft aangestoken.

Na het bereiken van de top is ze erg enthousiast: `Dit is de ervaring van mijn leven.’ Samen met dorpsgenoot Roelof plantte ze de vlag van Steenwijk op het hoogste punt. Ze liet zich bovendien sponsoren en haalde geld op voor haar Stichting Wij Helpen.

De gepensioneerde veehouder Gras had zes jaar geleden al eens de Kilimanjaro beklommen en dat huzarenstukje wilde hij graag nog één keer samen met zijn dochter herhalen. Collega’s van Saskia van Friesland Bank brachten haar op het idee zich daarvoor te laten sponsoren. Voor haar eigen Stichting Wij Helpen, die huisjes in Sri Lanka bouwt, kon ze zo 2300 euro binnenhalen.

Roelof Falkena zag het als persoonlijke uitdaging om de top van de Kilimanjaro te bereiken. Op de fiets had hij daarvoor al meerdere bergtoppen beklommen. Hij hoorde van de reisplannen, toen hij als schilder werkzaam was in het huis van Gras. Ze gingen in een groep van 18 personen met een Brabantse reisorganisatie de uitdaging aan. De groep was divers, maar wel eensgezind.

Falkena zegt: `Ego’s deden er niet toe, we hadden allemaal maar een focus; de top bereiken.’ De tocht was afwisselend door vijf klimaatzones met oerwoud, rotsen en steenvlaktes. De wandeling begon op 28 januari vanaf een hoogte van 1800 meter. Elke dagetappe duurde ongeveer zeven uur. De tweede dag was het zwaarst omdat het toen regende en hagelde.

Op de derde dag moest Gras senior opgeven. In een landrover werd hij naar een hotel gebracht. Achteraf denkt hij last te hebben gehad van hoogteziekte. De andere twee lopers hadden daar geen last van, ook niet van blaren of hoogtevrees. Zonder epo, maar met veel cola, bereikten zij wel de top. Ze hebben dan een tocht van dertien uur achter de rug in een stapvoets tempo met op het laatst een temperatuur van min tien.

De zon kwam bovenop de top net op; een emotioneel moment. Falkena: `Iedereen schoot vol, zelfs alle volwassen kerels vlogen elkaar om de hals.’ Saskia hield het opnieuw niet droog toen ze na anderhalve dag afdaling weer het basiskamp bereikte, waar haar vader stond te wachten. De smerige sokken, termo-ondergoed, slaapzakken, schoenen en een flinke fooi gaven ze aan hun 63 dragers. Deze tengere Tanzanianen sjouwden alle tenten, kleding en zelfs toiletten mee naar boven. `Respect,’ zegt Gras jr. `Ik schaamde me wel hoe achteloos wij Westerlingen dingen weggooien toen ik zag dat ze onze vuilnis nog naplozen op bruikbare spullen.’

Inmiddels is het drietal alweer een maand thuis en de Steenwijkse vlag opgeborgen. Saskia zoekt nu naar nieuwe uitdagingen èn nieuwe sponsors: `Zodra ik 3000 euro bij elkaar heb, laat ik weer een huisje in Sri Lanka bouwen.’