Meer over Sri Lanka

De traan van India
Sri Lanka is een ontwikkelingsland waar bijna een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Op het platteland geldt dit zelfs voor meer dan 80% van de bevolking. Sri Lanka (het vroegere Ceylon) ligt 50 kilometer ten zuiden van India en wordt wel eens ‘de traan van India’ genoemd.

De bewoners en hun eiland
Het eiland is qua oppervlakte ongeveer net zo groot als Nederland, België en Luxemburg samen. Er zijn lange stranden, tropische regenwouden in het zuid-westen, uitgestrekte vlaktes in het noorden, rijstvelden, heuvels die bedekt zijn met theeplantages, en rotsachtige bergketens. De bevolking van 21,1 miljoen inwoners (2008) bestaat hoofdzakelijk uit Singalezen (74%) en Tamils (18%). Veel vrouwen lopen nog in de traditionele kleurige sari’s en de mannen dragen vaak een sarong, gecombineerd met een overhemd. Op heel Sri Lanka zie je boeddhistische monniken met hun saffraankleurige kledij. De Singalezen zijn voornamelijk boeddhistisch en de Tamils hangen vooral het hindoeïsme aan.

Natuur
De natuur op Sri Lanka is overweldigend mooi en telt alle mogelijke tinten groen. Het landschap biedt een afwisseling van kokospalmen, rijstvelden, jungle, bananenbomen en theeplantages. De zuidelijke helft van het eiland wordt gedomineerd door het prachtige en ruige centrale gebergte dat iets ten zuiden van het midden van het eiland ligt. De prachtige kustvlaktes doen hun best om nog groener te zijn dan de tropische regenwouden van het zuidwesten.