Waarom deze stichting

In januari 2012 heb ik, Saskia Gras, samen met mijn vader een reis gemaakt door Sri Lanka. Uiteindelijk heeft dit geleid tot Stichting Wij Helpen en de focus op Sri Lanka. Hieronder vindt u een overzicht van wat er het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden, met als uiteindelijk resultaat deze website en de eerste sponsoractie.

Januari 2012
Samen met mijn vader trek ik twee weken door Sri Lanka. Mijn vader bezocht dit  land de afgelopen jaren regelmatig en ik heb altijd gezegd: ik wil graag een keer met je mee. En toen was het opeens zover; in januari 2012 zaten we in het vliegtuig met als bestemming Sri Lanka. Een land met een mooie mix van overweldigende natuur, cultuur en heerlijke mensen. Een onvergetelijke reis!

Februari 2012
We zijn weer thuis en alle indrukken aan het verwerken. Naast al het mooie, borrelen steeds de beelden op van minimale behuizing en het ontbreken van alledaagse basisvoorzieningen. Voorzieningen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn. In diverse landen heb ik tijdens het reizen armoede gezien en eigenlijk was dit altijd van een afstand. Nu heb ik voor het eerst echt in een huisje van 12m2 gestaan, waarin een familie van vier personen samen leeft, slaapt en eet. Ik heb contact gemaakt. Ik ben diep geraakt.

Maart 2012
Ik ben vastberaden ‘iets’ te gaan doen voor de mensen in Sri Lanka. Wat? Dat moet nog vorm krijgen. Tijdens de reis heb ik ervaren dat het geven van geld niet de manier is om te helpen. Het is belangrijk om te luisteren naar wat de mensen zelf willen. Wat is echt noodzakelijk, waaraan heeft iemand zelf behoefte en wat zal ook na afloop van het project worden onderhouden en dus intact blijven. Mijn vader en ik hebben inmiddels afgesproken de Kilimanjaro in Tanzania te gaan beklimmen, om nog een keer samen een speciale reis te maken. Een goed doel hebben wij hier nog niet aan verbonden.

April-juni 2012
Het idee krijgt steeds meer vorm. Ik ga Stichting Wij Helpen* overnemen van mijn vader, met als doel: Sri Lanka helpen. En genoeg geld inzamelen om de huisvesting van mensen daar te verbeteren. Het idee om van onze tocht naar de top van de Kilimanjaro een sponsortocht te maken, waarvan de opbrengst naar Sri Lanka gaat, is geboren!

* Stichting Wij Helpen is oorspronkelijk opgericht in 1992 door o.a. mijn vader met als doel mensen in Zambia en Oost-Europa van hulpgoederen te voorzien.

Juli-november 2012
Alle voorbereidingen worden getroffen: de website ontwikkelen, alle officiële documenten in orde maken, een bankrekening openen, het beleidsplan schrijven en bestuursleden werven. Oh ja, en tussendoor ook nog fanatiek trainen voor de beklimming van de Kilimanjaro.

December 2012
Het is zover: de website gaat live, wij gaan aan de slag en hopen dat we veel mensen in Sri Lanka kunnen helpen!

En waarom heb ik gekozen voor www.grasinsrilanka.nl als naam van mijn website? Omdat het gras in Sri Lanka net als overal ter wereld groen is en moet blijven groeien! Een metafoor voor de bevolking van Sri Lanka, die zich blijft ontwikkelen, mede door hulp van anderen. Laat het gras in Sri Lanka dus groeien! En bovendien is mijn achternaam toevallig…. Gras!

Groet, Saskia